Speciality coffee – aromatyczna kawa najwyższej jakości. Idealnie skomponowana mieszanka ziaren
Kawa to uwielbiany na całym świecie napój. Ludzie, którzy ją piją, chwalą jej pobudzające działanie i intensywny smak, który potrafi postawić na nogi nawet w ponury, senny dzień. Przyjemność jest tym większa, jeśli kawa jest doskonale zbalansowana pod względem charakterystycznej goryczki i naturalnej słodyczy. Wyjątkowy smak cappuccino czy wyrazisty aromat espresso to coś, za co wszyscy kochamy kawę. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że kawa może mieć różne nuty smakowe, takie jak gorzka czekolada, czarna porzeczka czy prażone orzechy. Najwyższej jakości ziarna sprawiają, że napój ten potrafi zachwycić swoim zmysłowym bogactwem. Jednak nie każdej kawie można przypisać tak wspaniałe właściwości. Są bowiem kawy z niższej półki, a także kawy speciality, które odznaczając się niską kwasowością, a ich naturalny smak jest w stanie zachwycić nawet wybrednych smakoszy.

Speciality coffee – co oznacza ten termin? Jaką kawę można nazwać kawą speciality?
Czym jest kawa speciality? Jest to kawa ziarnista, której metody uprawy i obróbki podlegają konkretnym, rygorystycznym zasadom. Najczęściej ziarna jakości speciality dorastają w specjalnych warunkach mikroklimatycznych i pochodzą z jednej, ewentualnie dwóch plantacji, dlatego można mieć pewność, że kawy speciality zawsze będą prezentować podobną jakość (w przeciwieństwie do tańszych kaw kupowanych w sieciówkach, które mogą różnić się mocą i smakiem). Sama jakość kawy jest sprawdzana przez specjalnie do tego celu szkolone osoby, których umiejętności sensoryczne potwierdzone są certyfikatem Coffee Quality Institute. Kawa podlega więc precyzyjnej ocenie, a punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani testerzy (Q-graderzy), zatrudnieni w celu określenia najlepszych ziaren. Dzięki temu do klienta trafiają najwyższej jakości ziarna.
Obecnie kawy speciality są dużo łatwiej dostępne niż kiedyś. Każda dobra palarnia kawy powinna mieć w zanadrzu ten ekskluzywny produkt, więc osoby, które miałyby ochotę spróbować kawy speciality, mogą zamówić paczkę wysokiej jakości ziaren i przygotować ten pyszny napój w domu. Co najlepsze, ziarna wypalone zostają najczęściej tuż przed zakupem, żeby klient mógł otrzymać świeżą kawę doskonałej jakości.
Kawę speciality można przygotować za pomocą przelewowych metod parzenia, można też ją zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym czy kawiarce. Warto popróbować alternatywnych metod parzenia, żeby uzyskać efekt, który całkowicie nas zadowoli.
Z czego w ogóle wynika popularność kawy? Speciality coffee
Popularność kawy wynika po części z jej pobudzającego działania. Kofeina jest naturalnym środkiem stymulującym, który zwiększa czujność, poprawia niektóre aspekty pamięci i uczenia się oraz tymczasowo zwiększa ciśnienie i przepływ krwi oraz tętno. Kofeina może również pomóc w zredukowaniu zmęczenia i zwiększyć wytrzymałość, nie poprawia jednak siły mięśni lub prędkości.
Wykazano także, że kofeina chroni przed chorobą Parkinsona i Alzheimera. Ponadto u osób pijących kawę rzadziej występują objawy depresji niż u tych, którzy jej nie piją.
Kawa zawiera kilkaset pożytecznych dla organizmu ludzkiego związków, w tym wiele przeciwutleniaczy znanych jako polifenole, które mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom. Kawa została również powiązana ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 i marskości wątroby.
Speciality coffee dodatkowo cechuje się doskonałymi walorami smakowymi. Wysoka jakość ziaren sprawia, że każda filiżanka espresso czy cappuccino będzie miała wyjątkowy smak.

Napoje kawowe – jakich warto spróbować?
Pozyskiwane z najświeższych zbiorów ziarna kawy specialty można po zmieleniu wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych napojów. Do najpopularniejszych rodzajów kaw należą:
- espresso – podstawowy składnik każdej dobrej filiżanki kawy. Powstaje w wyniku przepuszczenia gorącej wody przez drobno zmielone ziarna i jest niezwykle mocne o bogatym, pełnym smaku;
- latte – przyrządza się poprzez dodanie spienionego mleka do kawy espresso, można też dodać do napoju syropy smakowe. Cafe latte może mieć bardzo kremową konsystencję, a jej wyjątkowa trójwarstwowa budowa jest miła dla oka;
- cappuccino – idealne połączenie mleka i espresso z odrobiną pianki na wierzchu! Gotową kawę ozdabia się często odrobiną kakao, a jej smak zadowoli miłośników delikatnych napojów.
Artykuł powstał przy współpracy z sklepem internetowym https://coffeelove.pl oferującym kawy, herbaty, ekspresy do kawy i wiele więcej.