Kefir – dlaczego warto się z nim zaprzyjaźnić?
Kefir – to fermentowany napój mleczny wytwarzany z ziaren kefirowych, które uzyskuje się w procesie fermentacji mleka. W składzie tego napoju znajduje się wiele pożytecznych mikroorganizmów, które mogą poprawić Twoje zdrowie i podkreślić urodę.
Czym jest kefir?
Kefir to tradycyjny napój fermentowany, który wywodzi się z Kaukazu i Azji Środkowej. Jest znany od dawna, ale do ostatnich lat był rzadkością w Europie Zachodniej, gdzie uważano go za „eliksir zdrowia dla pijących mleko”, stosowany wyłącznie przez wegetarian i entuzjastów zdrowia.
Kefir jest spożywany od wieków jako środek wzmacniający układ odpornościowy, wspomagający trawienie, przeciwstarzeniowy, a nawet zapobiegający nowotworom. Kefir zawiera bakterie i drożdże, które – jak się uważa – przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawiają trawienie, wchłanianie składników odżywczych i zwiększają odporność.
Dlaczego warto sięgnąć po kefir w codziennej diecie i nie tylko?
Kefir jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale ma też szereg innych właściwości, o których prawdopodobnie nie wiesz:
1) Kefir poprawia trawienie
Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które pomagają w trawieniu białek i węglowodanów, a także wiele witamin, takich jak witamina A, B1, B2, B3 i B6. Zawiera również witaminę C, a także minerały, takie jak wapń, magnez i fosfor, dzięki czemu pomaga przywrócić naturalną równowagę w organizmie, a także wyeliminować zaparcia. Wykazano, że kefir poprawia trawienie i wzmacnia odporność.
2) Kefir pomaga w walce z cellulitem
Kefir poprzez wzmocnienie metabolizmu i usuwanie toksyn z organizmu. Badania wykazały antybakteryjne właściwości kefiru, które są uwarunkowane działaniem kwasów organicznych, aldehydu octowego i bakterii wytwarzanych w procesie fermentacji. Nic dziwnego, że kefir znalazł szerokie zastosowanie w zdrowym żywieniu i profilaktyce chorób dietozależnych.
3) Kefir poprawia odporność
Kefir wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga pracę wątroby i pomaga w procesach detoksykacji, a także pomaga radzić sobie ze stresem i nerwowością. Badania wykazują, że zdrowe jelita odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ składniki odżywcze i elementy regulacyjne są wchłaniane przez jelita, a elementy funkcjonalne układu odpornościowego również powstają w układzie pokarmowym.
4) Kefir stymuluje wzrost włosów
Ze względu na zawartość cynku i selenu, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu włosów. Nie musisz od razu nakładać kefiru na włosy, wystarczy, że włączysz go do swojej codziennej diety. Kefir to fermentowany produkt mleczny, który zawiera wiele witamin i minerałów. Zawiera także pożyteczne bakterie, które mogą poprawić stan zdrowia Twoich jelit. Bakterie te pomagają lepiej trawić pokarm i dają więcej energii. Ponadto chronią Cię przed infekcjami jelitowymi i innymi chorobami.

5) Kefir zmniejsza ryzyko osteoporozy.
Kefir jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który jest przede wszystkim składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego jest niezwykle ważny zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu osteoporozy. Nie jest to jego jedyna rola, ponieważ pierwiastek ten reguluje wiele innych procesów w organizmie, w tym skurcz mięśni, przewodzenie impulsów nerwowych i wydzielanie hormonów.
6) Kefir wspomaga organizm przyszłej mamy.
Kefir może być szczególnie korzystny dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga utrzymać zdrowy poziom dobrych bakterii w jelitach podczas ciąży, co pomaga zapobiegać zaparciom, biegunce i innym problemom trawiennym w czasie ciąży.
Kefir może również pomagać w zapobieganiu infekcjom, takim jak przeziębienie, grypa i zakażenia drożdżakowe, poprzez wzmacnianie odporności.