Jak powstaje folia bąbelkowa?

Folia bąbelkowa jest powszechnie stosowana przede wszystkim do pakowania przedmiotów, żeby zabezpieczyć je w czasie transportu. Świetnie sprawdza się do niemal każdego rodzaju przesyłek, a także stanowi doskonałą termoizolację w gastronomii oraz ogrodnictwie. Folia pęcherzykowa zabezpiecza zarówno przed uszkodzeniami mechanicznymi, wstrząsami, wibracjami, jak również przed wilgocią i zanieczyszczeniami. Folia bąbelkowa jest dostępna w różnych rozmiarach, jest bardzo wydajna – ten sam kawałek folii może być używany kilkukrotnie. Przedmioty możemy owijać mniejszą lub większą ilością warstw folii, w zależności od tego, jak bardzo chcemy zabezpieczyć dany przedmiot. Folią bąbelkową możemy też wypełnić wolną przestrzeń w kartonach. Kapitalnie sprawdza się ona przy przeprowadzkach. Folia pęcherzykowa znajduje więc szereg bardzo praktycznych zastosowań. Z kolei niestandardowym przeznaczeniem jest forma relaksacji przy zabawie folią. Któż z nas nie strzelał, naciskając pęcherzyki folii bąbelkowej? Jak natomiast powstała folia bąbelkowa? Historia jej początków jest bardzo ciekawa i zaskakująca.

Historia folii bąbelkowej

Historia folii bąbelkowej sięga roku 1957, kiedy to wynaleźli ją dwaj inżynierowie Marc Chavannes i Alfred Fielding. Pierwotnie miała ona być trójwymiarową, plastikową tapetą. Chcieli oni stworzyć maszynę, która będzie produkowała ową tapetę na papierowym podłożu. Realizacja założeń projektu nie powiodła się, jednak w jego wyniku powstała folia bąbelkowa, używana do dziś na szeroką skalę. Wspomniana maszyna zamiast tapety po prostu tworzyła folię bąbelkową. Fielding i Chavannes założyli później Sealed Air Corporation zajmującą się produkcją opakowań, w tym przede wszystkim właśnie folii bąbelkowej. Folia jest jednym z najbardziej uniwersalnych materiałów ochronnych. Jest elastyczna, ma świetne właściwości izolacyjne, a przede wszystkim – amortyzujące.

Folia bąbelkowa powstała więc poniekąd przez przypadek, paradoksalnie stała się jednak szalenie popularna, praktyczna i stosowana na całym świecie. Folia bąbelkowa doczekała się nawet swojego święta. W ostatni poniedziałek stycznia jest obchodzony Dzień Uznania dla Folii Bąbelkowej (w oryginale Bubble Wrap Appreciation Day). Folia bąbelkowa sprawdza się jednak nie tylko w branży opakowań, ale także w ogrodnictwie i gastronomii. Wynika to z właściwości termoizolacyjnych, jakie folia pęcherzykowa oferuje. W gastronomii folia bąbelkowa zabezpiecza zarówno ciepłe posiłki przed wystudzeniem, jak i zimne przed nagrzaniem. Z kolei w ogrodnictwie pomaga zabezpieczyć rośliny przed niskimi temperaturami.

Folia bąbelkowa – jak powstaje?

Folia bąbelkowa jest bardzo popularnym produktem w codziennym życiu. Mamy z nią styczność niemal każdego dnia, chociażby, gdy rozpakowujemy dowolną przesyłkę. Folia bąbelkowa jest też częścią równie popularnych kopert i woreczków bąbelkowych. Duże ułatwienie i usprawnienie pakowania produktów, dostępne w wielu miejscach – w sklepach papierniczych, marketach budowlanych, na poczcie i całej masie punktów specjalizujących się w sprzedaży opakowań, zarówno stacjonarnie, jak i internetowo.

Folia bąbelkowa jest wykonana z przezroczystego, bezwonnego, plastikowego, sprężystego materiału – polietylenu. Całą jej powierzchnię pokrywają, w równych i regularnych odstępach, pęcherzyki wypełnione powietrzem. Stąd też zamienna nazwa – folia pęcherzykowa. Jak powstaje folia bąbelkowa? Otóż jest ona produkowana w specjalnych maszynach przeznaczonych właśnie do produkcji folii bąbelkowej. Zapotrzebowanie na ten produkt nie maleje. Stare powiedzenie mówi, że diabeł tkwi w szczegółach. W przypadku folii śmiało można powiedzieć, że geniusz tkwi w prostocie. Folia bąbelkowa za sprawą swojej budowy, czyli pęcherzyków wypełnionych powietrzem, jest materiałem bardzo lekkim. Materiał, z którego jest zrobiona, sprawia, że folia bąbelkowa świetnie dopasowuje się do kształtu przedmiotów, które zabezpiecza przed wstrząsami. Co ciekawe, przy pomocy różnych materiałów (pianki polietanowej, papieru, folii HDPE) można ją również laminować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *