Ekrany, które umożliwiają smakowanie.
Koniecznie zobacz nowoczesną technologię, która umożliwia próbowanie jedzenia za pomocą ekranu, który naśladuje smak jedzenia!
Jeśli oglądasz program kulinarny lub film dokumentalny o jedzeniu i nagle chcesz coś zjeść, trafnie nazwany Taste the TV zawsze da ci przedsmak tego, co oglądasz.
Prototypowy ekran telewizora opracowany przez japońskiego naukowca Homei Miyashita z Uniwersytetu Meiji w Tokio naśladuje smak jedzenia. Urządzenie, zwane Telewizją Degustacyjną (TTTV), wykorzystuje mechanizm obrotowy z dziesięcioma zbiornikami aromatu, które po połączeniu tworzą smaki wystawionej żywności. Próbnik przenosi próbkę smaku na folię sanitarną na ekranie.
Technologia ta może być wykorzystana do poprawy domowej rozrywki. W rzeczywistości został wykorzystany do nakręcenia 30-minutowego filmu o jedzeniu. Innym potencjalnym zastosowaniem TTTV są wirtualne restauracje, które polegają na dostarczaniu jedzenia do klientów za pośrednictwem poczty elektronicznej lub telefonu bez konieczności posiadania prawdziwej restauracji lub kuchni z szefem kuchni. Ta technologia pozwoli klientom wypróbować to, co zamówili. Istnieją również oczywiste zastosowania reklamowe.

Jak to działa?
Japoński naukowiec stworzył mechanizm atomizujący smak czekolady w ustach poprzez połączenie powietrza i kropli wody.
Studentka Uniwersytetu Meiji, Yuki Hou, zademonstrowała ten mechanizm przedstawicielom mediów. Najpierw mówi terminalowi, że chce spróbować słodkiej czekolady. Po kilku próbach maszyna powtórzyła polecenie za pomocą syntezatora mowy, a dysza smakowa rozpyliła próbkę na plastikową płytkę. Studenci zgłaszali, że spray miał słodki smak czeklady.
Maszyna posiada dwa rodzaje dysz: jedna może rozpylać różne smaki zgodnie z instrukcjami terminala ekranowego, a druga może wytwarzać zapachy. Urządzenie zostało zaprojektowane w taki sposób, aby ludzie mogli cieszyć się smakiem i zapachem w ustach bez jedzenia i picia.
Mechanizm ten pozwala również ludziom doświadczyć smaku w środowiskach wirtualnej rzeczywistości (VR), a także w prawdziwym życiu. Narisada powiedział, że planuje zainstalować go w obiekcie VR.

Możliwości oferowane przez ekran smakowy
„To sposób na przekazanie myśli i uczuć twórcy bezpośrednio użytkownikowi” – powiedział profesor Miyashita. „Oczekiwany efekt jest taki, że smak w ustach pasuje do smaku na powierzchni ciasta”.
Według profesora Miyashity, lidera zespołu, który zbudował prototyp, jego wynalazek mógłby potencjalnie zostać wykorzystany do nauczania na odległość dla kucharzy, sommelierów, a także do degustacji gier i quizów. To nie jedyna innowacja naukowców z branży spożywczej. Miyashita pracuje również nad specjalnym sprayem, który mógłby nadać tostowi smak pizzy lub czekolady.
Pióro degustacyjne zostało opracowane przez trzy japońskie uniwersytety: Tokyo University of Agricultural Science and Technology (TUAT), Tokyo University of Science (TUS) oraz Nihon University College of Arts (NUCA).
Pióro działa w następujący sposób: rozpyla nanokropelki na dowolną powierzchnię w jednym z pięciu podstawowych smaków (kwaśny, słony, gorzki, słodki i umami). Te nanokropelki są tak małe, że są wchłaniane niemal natychmiast po zetknięciu się z językiem.